עבור מרבית הציבור, כאשר מדברים על ענבים הידע מתמצה פחות או יותר בפרי מעוגל או אליפטי, מתוק למדי, שאפשר לקנות בסופר. רובנו גם יודעים שהענבים מכינים יין, שניתן להוסיף אותם לשייקים של קיץ, לסלט ועוד. אבל למעשה יש מאות זנים של ענבים הנבדלים זה מזה באזורי ותנאי הגידול, בטעמים, בשימושים הנפוצים, בעונת הבציר, בצבע, ביתרונות הבריאותיים, בצורה ובגודל. למעשה, רק בישראל מגדלים עשרות סוגי ענבים לתעשיית היין ולצריכה בבית.
חלוקה של ענבים לפי צבעים
אם היינו מתחילים למנות את כל זני הענבים בישראל, כל אחד לפי מאפייניו הייחודיים, לא היינו יוצאים מזה. מי שמעוניין לדעת על סוגי ענבים בישראל ביתר פירוט יכול להיכנס לאתרי המגדלים, אבל אנו נתמקד בקטגוריה פשוטה יחסית לזיהוי והבנה, והיא סוגי ענבים לפי צבעיהם – בפרט שחור, ירוק ואדום. אז בואו נתחיל.
הענבים השחורים מבשילים ומגיעים למדפים בין החודשים מאי לנובמבר, בדומה מאוד לענבים האדומים שעליהם נדבר בהמשך, ואילו הענבים הירוקים מבשילים חודש מאוחר יותר – כלומר בין יוני לדצמבר. בסך הכל, אתם רואים שמדובר בחצי שנה ובדגש על החודשים החמים יותר. באשר לענבים השחורים, הם כידוע מתוקים מאוד וגם בריאים, עם חומרים כגון נוגדי חמצון ופוליפנולים ברמה גבוהה, מה שבהחלט יכול לסייע לבריאות כלי הדם והלב, ולפי מחקרים מסוימים גם לתרום להקטנת הסיכון לסרטן.
ענבים אדומים וירוקים
בואו נמשיך אל הענבים האדומים, הבולטים עם צבעם הייחודי על פני המדפים, וגם להם יש טעם שחבל על הזמן. גם זני הענבים האדומים, כמו הקרימסון המפורסם, הסופיריור האדום וכן ענבי מג'נטה, הינם בעלי יתרונות בריאותיים יפים מאוד. בין היתר, הם מכילים פלבנואידים המצויים בעיקר בקליפה, ותורמים להתגברות על דלקות, וכמו כן יש בה רסברטרול – נוגד חמצון שלפי מחקרים תורם לשמירה על העור מקרינת השמש, ולהפחתה של לחץ דם. ענבי מג'נטה, פליים, סקרלוטה ואחרים מזני האדומים, מצוינים לשילוב בשייק בריאות, בקינוח אפוי וכמובן סתם כך בשביל מתיקות נוזלית בקיץ.
לבסוף, עבור מרבית הציבור ענבים הם בעיקר ירוקים, ויש אפילו שמכירים כמה זנים בשמם כמו התומפסון והחלוואני. מבחינת יתרונות בריאותיים, הם משתנים בין הזנים אולם באופן כללי ניתן לומר שענבים ירוקים תורמים לבריאות כלי הדם ולהקטנת הסיכון לטרשת של העורקים, בזכות מרכיב שנקרא לוטאין, שגם תורם לבריאות העיניים. מעבר לכך, הטעם של העינב הירוק יכול להיות די חמוץ או מתוק מאוד, וכל מיני טעמי ביניים לפי הזן, וכאמור ניתן למצוא אותם על המדפים החל מיוני ועד לדצמבר ואפילו קצת מעבר לכך.